5 typiska förbättringsförslag vid en energideklaration
När du utför en energideklaration i ditt hem berättar en certifierad energiexpert vad som är bra och dåligt beträffande fastighetens energianvändning.
Nästan alla bostäder har förbättringsområden, så av den anledningen berättar vi här om typiska tips som energideklaranter ger när de utför en energideklaration.
5 typiska åtgärdsförslag vid en energideklaration
- Skaffa ett bättre värmesystem.
- Mikroproducera solel.
- Tilläggsisolera.
- Byt fönster och ytterdörrar.
- Sänk inomhustemperaturen.
Nedan berättar vi mer om de vanliga åtgärdsförslag vi precis nämnt i större detalj.
1. Skaffa bättre värmesystem
Om du idag har direktverkande el som huvudsaklig uppvärmningsform är det sannolikt att energiteknikern föreslår att du byter uppvärmningssystem, eller åtminstone kompletterar det.
Att installera en luftvärmepump är ett populärt och energibesparande alternativ.
Likaså är en installation av bergvärme är en bra idé som man ofta får som åtgärdsförslag i sin energideklaration.
2. Skaffa ett solcellssystem
Att skaffa ett solcellssystem för att således kunna mikroproducera solel är särskilt populärt idag då elpriserna är så pass höga.
Med ett solcellssystem förser du i första hand din egen villa med kostnadsfri el medan den el du inte använder i villan matas ut på elnätet, vilket du också får betalt för.
Värt att tänka på är samtidigt att ett solcellssystem är en stor investering.
Ett komplett solcellssystem för en normalstor villa kostar idag omkring 100 000 kr inklusive moms, installation och den statliga skattereduktionen för grön teknik.
Solcellsoffterter.se har en artikel som heter solceller pris.
Där får du reda på normala kostnader för olika typer av solcellssystem, och det är även den artikel vi använt som källa för den prisuppgift vi berättat om i artikeln.
Återbetalningstiden för ett solcellssystem ligger idag på mellan 10 och 15 år.
Den exakta återbetalningstid du får beror bland annat på hur stort solcellssystem du skaffar, förändringar för statliga subventioner och hur elpriset utvecklas.
3. Tilläggsisolera din villa
När man tilläggsisolerar sin villa håller man ute kylan under kalla årstider medan man bevarar kylan under sommaren, då man vill ha svalka från solen.
Exakt hur mycket en tilläggsisolering minskar dina driftskostnader är det svårt att svara på, men generellt sparar du särskilt mycket pengar på att tilläggsisolera ditt hus om det är byggt innan 1980.
Detta då isoleringen var tunn då jämfört med de tjockare isolerlager som används idag.
4. Byt ut fönster och ytterdörrar
Fönster och ytterdörrar som inte är täta släpper ut för mycket värme.
Det är vanligt att upp till 35 procent av värmen i din villa försvinner ut om du har fönster som inte är täta och effektiva.
Så se till att byta till energieffektiva fönster och dörrar för att således spara energi och få lägre uppvärmningskostnader.
5. Sänk inomhustemperaturen något
Om du väljer att sänka inomhustemperaturen med bara en grad minskar du dina uppvärmningskostnader med cirka 5 %, vilket också Göteborgs energi förtydligar i sin artikel om det.
På pappret är den ideala inomhustemperaturen 20 grader, så om din inomhustemperatur är högre än så kan det vara värt att fundera på om det är värt att sänka den något.
Finns det regionala avvikelser?
Energibesiktningspersonerna kan ge olika råd beroende på om var du bor, men det är ovanligt.
Exempelvis kan en energitekniker inte föreslå att du ska byta till fjärrvärme om du bor i en stad där man inte har tillgång till fjärrvärme.