En energideklaration är ett dokument som beskriver en byggnads energiprestanda.
De är obligatoriska för de flesta byggnader i Eskilstuna som ska säljas, hyras ut eller upplåtas med nyttjanderätt, till exempel bostadsrättsföreningar.
Lagen om energideklarationer trädde i kraft 1 oktober 2006 och syftet är att ge fastighetsägare och branschaktörer en överblick över byggnadens energiprestanda och dess möjliga energibesparingsåtgärder.
En energideklaration omfattar information om byggnadens energianvändning, energieffektivitet, uppvärmningssystem, ventilation, belysning, isolering med mera.
Utifrån denna information kan fastighetsägare i Eskilstuna identifiera var energibesparingsåtgärder kan genomföras och på så sätt minska byggnadens energianvändning samt sänka driftskostnaderna.
En energideklaration är giltig i 10 år, därefter måste den upprättas igen om det finns krav på att en deklaration ska finnas.
Kravet på energideklaration gäller för ett antal typer av byggnader.
Det inkluderar alla flerbostadshus såsom hyreshus och bostadsrättsföreningar i Eskilstuna.
Även för kommersiella fastigheter, kontor, butiker och andra lokaler är det obligatoriskt.
Kravet omfattar både nya och befintliga byggnader.
Det innebär att äldre byggnader också måste ha en energideklaration vilket är effektivt för energibesparing då de ofta använder mer energi än nya byggnader.
Det är även obligatorisk med energideklaration vid försäljning av fastigheter.
Vi vill göra det så smidigt som möjligt för bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Eskilstuna att få energideklarationen utförd och inskickad till Boverket.
OVK-center startade 2016 för att hjälpa bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag att tryggt, säkert och smidigt boka erfarna och professionella besiktningsmän för OVK-besiktningar, energideklarationer och underhållsplaner.
Vi har lång erfarenhet inom olika delar av byggbranschen. Vår drivkraft är att vara maximalt behjälpliga från första kontakten tills dess att besiktningsprotokollet är levererat och eventuella frågor utredda.
Vi står för tydlighet, ärlighet och professionalism i alla led. Tydliga och ärliga offerter och avtal, ärligt och professionellt bemötande och vi tar vara på och utvecklas av all feedback vi får.
En energiexpert ska alltid inkludera åtgärdsförslag som är möjliga att genomföra utifrån byggnadens förutsättningar.
Dessa förslag ska vara kostnadseffektiva och hjälpa till att minska byggnadens energianvändning.
Här har vi listat de vanligaste förbättringsförslagen som våra energiexperter verksamma i Eskilstuna har hittat vid energibesiktningar.
Det finns flera skäl till varför energideklarationer är viktiga.
För det första ger de en uppskattning över hur mycket energi en fastighet i Eskilstuna förbrukar, och kan därmed hjälpa till att identifiera områden där man kan spara energi och pengar på sikt.
Genom att göra justeringar i fastigheten baserat på de resultat som framkommer kan man alltså både minska sin miljöpåverkan samtidigt som man sparar pengar.
För det andra krävs oftast en energideklaration vid försäljning eller uthyrning av fastigheter, vilket innebär att den fungerar som ett slags kvalitetsstämpel för fastigheten.
En energieffektiv fastighet har högre marknadsvärde än en mindre effektiv sådan, och dessutom kan detta visa sig vara avgörande för många potentiella köpare/hyresgäster som vill göra sitt bästa för miljön.
Vidare är det också viktigt att notera att riksdagen har satt upp ambitiösa klimatmål för Sverige, vilket gör det nödvändigt att minska landets totala energianvändning – Eskilstuna inkluderat.
Genom att ställa tydliga krav på energieffektivitet via exempelvis obligatoriska energideklarationer tar vi därför steg mot en mer hållbar framtid.
I Sverige är det fastighetsägaren som ansvarar för att en energideklaration upprättas, exempelvis bostadsrättföreningar eller fastighetsbolag.
Detta gäller både för bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter i Eskilstuna.
Fastighetsägaren har därmed ansvaret för att tillhandahålla korrekt information om fastighetens energiprestanda vid försäljning, uthyrning eller vid andra ändamål där en deklaration krävs.
Energideklarationer går inte att göra själv utan de får endast upprättas av energiexperter som är certifierade enligt BFS 2007:5 CEX med ändringar.
Dessa experter har genomgått utbildning och erhållit behövlig kunskap och kompetens för uppgiften.
Det finns två nivåer av certifieringar, behörighet Normal för enkla byggnader och behörighet Kvalificerad för komplexa byggnader.
För att bli certifierad behöver man ha relevant examen samt kunskaper om regler, normer och praxis inom området.
Dessutom krävs praktisk erfarenhet av energieffektivisering, byggteknik samt installationsteknik.
Utbildningen sker oftast på ackrediterade utbildningsinstitutioner, och examinerade personer registreras därefter i Boverkets databas för energiexperter.
Av energideklarationen framgår följande:
Energiklassen visar hur energieffektiv en byggnad är och mäts på en skala från A till G, där A är den högsta energiklassen och G den lägsta.
Skalan utvecklades och infördes av Boverket för att tydligt visa hur väl en byggnad presterar energimässigt, kallad energiprestanda.
Detta gör den sjudelade energimärkningen utmärkt för att jämföra fastigheter i Eskilstuna på ett lättförståeligt sätt.
Tabellen beskriver vad varje energiklass representerar.
Vi vill vara helt transparenta och det är viktigt för oss att även informera om eventuella nackdelar.
Ett av de främsta klagomålen från fastighetsägare i Eskilstuna är kostnaden för att genomföra en energideklaration samt att föreslagna åtgärder redan är kända sedan tidigare.
Deklarationen upplevs som ett nödvändigt ont som kostar men inte ger någonting tillbaka.
Det finns också kritiker som ifrågasätter hur tillförlitliga de egentligen är.
Det kan finnas variationer i mätmetoder och datainsamling som kan påverka resultaten och gör dem mindre tillförlitliga.
Detta kan leda till ökad skepticism och att deklarationen inte används på det sätt den var tänkt.
Den erhållna energiklassen kan påverka fastighetsvärdet vilket skapar incitament till manipulation av energidata.
Vi ser energideklaration som en investering som kommer att spara kostnader på längre sikt genom att identifiera möjliga energibesparingsåtgärder.
Men vi har full förståelse för kritiken.
Om de inte var lagstadgade, skulle fastighetsägare låta upprätta dem frivilligt?
Det tål att tänkas på.
Tillsynen utövas av Boverket, som är en myndighet som arbetar med frågor som handlar om bostäder, byggande och samhällsplanering.
Boverket ser till att fastighetsägare i Sverige och Eskilstuna uppfyller kraven genom att kontrollera energideklarationsregistret och vid behov skicka ut förelägganden (uppmaningar) till byggnadsägare om att energideklarera.
Det är Boverket som också tagit fram ett certifieringssystem för certifiering av energiexperter.
För att bli certifierad behöver experten ha genomgått en utbildning och ha professionell erfarenhet inom bland annat energianalys och energieffektivisering.
Få offertRegler kring byggnaders energianvändning regleras framför allt genom EU:s direktiv för energiprestandan i byggnader.
I Sverige implementeras detta genom Boverkets byggregler (BBR), där det fastställs att alla nybyggda byggnader eller delar av byggnader måste uppfylla vissa energiprestandakrav.
Detta gäller även vid ombyggnationer eller större renoveringar.
Priset för en energideklaration i Eskilstuna varierar beroende på typ av byggnad och verksamhet i byggnaden.
En deklaration för enskilt egnahem så som villa eller radhus kostar cirka 4 000 kronor exklusive moms (5 000 kronor inklusive moms).
En deklaration för ett flerfamiljshus blir dyrare eftersom energibesiktningen är mer omfattande och det finns fler tekniska system och byggnadskonstruktioner att granska.
Kostnaden startar vid cirka 7 000 kronor exklusive moms (8 750 kronor inklusive moms) och ju fler byggnader som ingår i uppdraget desto mer sjunker kostnaden per byggnad.
För att få en exakt uppfattning om kostnaden rekommenderar vi att du ber oss om en offert på energideklaration i Eskilstuna.
Vi svarar inom 48 timmar.
Få gratis offertEnergideklarationer blev obligatoriska 2006 (Lagen om energideklaration för byggnader 2006:985) och syftet är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader.
En energideklaration är giltig i 10 år från utfärdandet.
Efter detta behöver en ny deklaration upprättas om fastigheten fortfarande är i bruk och har krav på sig att ha en giltig deklaration.
Privatägda villor och radhus behöver endast ha en giltig deklaration om fastigheten ska säljas eller hyras ut.
Enligt svensk lagstiftning är fastighetsägaren ansvarig för att det finns en giltig energideklaration för fastigheten och för att den uppdateras när det krävs.
När energiexperten har samlat in all data om byggnaden och utfört energibesiktningen upprättar han eller hon en energideklaration och registrerar den hos Boverket.
En kopia skickas till er som beställare.
I deklarationen anges vilken energiklass byggnaden har och om det finns några energieffektiviserande åtgärdsförslag.
Från beställning till att inskickad dokumentation till Boverket kan hinnas med på en dag om det är riktigt bråttom.
En energideklaration upprättas av en certifierad energiexpert.
För att kunna upprätta en deklarationen behöver energiexperten samla in data om byggnaden och utföra en energibesiktning.
En energideklaration innefattar vanligtvis en teknisk besiktning av byggnaden, så kallad energibesiktning, samt en sammanställning av data relaterat till energiförbrukning och byggnadsanvändning.
Processen är indelad i följande steg:
1. Kontakt mellan fastighetsägare och energiexpert: Fastighetsägaren anlitar en certifierad energiexpert.
2. Insamling av data: Energiexperten samlar in data om byggnadens energiförbrukning och faktorer som kan påverka den, såsom byggnadens användning, värmesystem med mera.
3. Teknisk besiktning: Energiexperten gör en teknisk besiktning av byggnaden, som innefattar inspektion av byggtekniska detaljer samt ser över isolering, ventilationssystem och uppvärmningssystem.
4. Analys av data: Energiexperten analyserar insamlad data och sammanställer en rapport över byggnadens energiprestanda.
5. Utfärda energideklarationen: Energiexperten utfärdar sedan en energideklaration som beskriver byggnadens energiprestanda och ger förslag på förbättringsåtgärder.
6. Åtgärdsförslag: Om tillämpligt ger energiexperten förslag på hur energiförbrukningen kan minskas genom energieffektiva åtgärder.
Läs även vår artikel om hur en energideklaration går till.
Nej, åtgärdsförslagen är 100 procent frivilliga och det finns inga krav på fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen att genomföra dem.
1. Förbered att ge energiexperten tillträde till en eller ett par lägenheter, undercentral/pannrum, tvättstuga, vindsutrymme, fläktrum, fläktar på tak, fläktar på vind med mera.
2. Ta fram följande dokumentation till energiexperten:
– uppgifter om byggnadens egenskaper så som yta, våningsplan, antal lägenheter med mera,
– energianvändning,
– ritningar,
– OVK-protokoll,
– radonprotokoll,
– tidigare energideklaration.
Energibesiktningen börjar oftast med en genomgång av data.
Därefter utförs teknisk besiktning av byggnaden och ni som beställare kan själv välja om ni vill närvara eller inte, bara ni ser till att energiexperten får tillträde till utrymmen som ska kontrolleras.
Energibesiktningen omfattar byggnadens tekniska installationer, så som ventilationssystem, värmesystem, kylsystem med mera samt klimatskal så som takkonstruktion, ytterväggar, fönster etcetera.
Var detta kan inspekteras bäst är olika för varje byggnad men generellt behöver tillträde ges till:
– en eller två lägenheter,
– undercentral,
– fläktrum,
– vind.
Lokaler i flerbostadshus behöver normalt inte ges tillträde till om inte annat meddelas från energiexperten.
Genomgången av datan och energibesiktningen på plats tar cirka en till tre timmar beroende på hur stor och komplex byggnaden är.
Därefter analyseras datan på energiexpertens kontor innan energideklarationen upprättas och skickas till Boverket.
Nej det är inget krav, men det är ett utmärkt tillfälle att få en genomgång av byggnaden tillsammans med en energiexpert.
Besöket består av två delar:
– ett inledande möte någonstans i byggnaden där ni lämnar över underlaget till energiexperten som ni även går igenom tillsammans,
– en kontroll av byggnaden, en så kallad energibesiktning, där energiexperten undersöker tekniska utrymmen, klimatskal och andra för energianvändningen väsentliga utrymmen.
Har ni inte möjlighet att närvara överhuvudtaget så är det helt ok att leverera underlaget digitalt till energiexperten och låna ut en fastighetsnyckel.
Tillse att energiexperten får tillträde till en eller ett per lägenheter vid energibesiktningen, företrädesvis er lägenhet, ni som är beställare i en bostadsrättsförening.
Ni som företräder ett fastighetsbolag eller privat fastighetsägare kan med fördel avisera några utvalda boende inför energibesiktningen, men det går oftast bra ändå på plats.
Energiexperten kommer bara besöka en eller ett par lägenheter under energibesiktningen och varje besök kommer att vara över inom några minuter.
Vi utför inga energieffektiviserande åtgärder själva men vi har ett brett kontaktnät inom fastighetsbranschen och vi hjälper er gärna att hitta en pålitlig samarbetspartner som kan planera och genomföra åtgärdsförslagen.
Ja absolut, vi sparar all dokumentation efter varje uppdrag och kan skicka er en kopia per e-post om originalet har gått förlorad.
Varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi er.