Injustering ventilation är en process där man optimerar och balanserar luftflödet i ett ventilationssystem för att säkerställa att det fungerar effektivt och att luftkvaliteten är optimal.
Rent praktiskt handlar det om att justera luftflöde (l/s) och tryck (Pa) i olika delar av systemet för att se till att rätt mängd frisk luft tillförs och att förorenad luft avleds på ett korrekt sätt.
Injustering ventilation görs alltid i samband med att ett ventilationssystem tas i bruk för första gången, då ställer man in luftflödet som står angivet i ventilationsritningarna.
Injustering behöver sedan göras med jämna mellanrum i alla fläktdrivna ventilationssystem, särskilt i samband med ventilationsrengöring som bör ske med ungefär 15 års intervall.
Ventilationen kan behöva injusteras i flera situationer.
Till exempel för att förhindra övertryck i byggnaden som kan leda till mögel.
Injustering kan med fördel göras i samband med OVK, då blir det både billigare och smidigare.
Här listas några vanliga indikationer på att det kan vara dags att injustera ventilationssystemet:
Vi vill göra det så smidigt som möjligt för bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag att få ventilationen injusterad och luftflöden optimerade.
OVK-center startade 2016 för att hjälpa bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag att tryggt, säkert och smidigt boka erfarna och professionella besiktningsmän för OVK-besiktningar, Energideklarationer och Underhållsplaner.
Vi har lång erfarenhet inom olika delar av byggbranschen. Vår drivkraft är att vara maximalt behjälpliga från första kontakten tills dess att besiktningsprotokollet är levererat och eventuella frågor utredda.
Vi står för tydlighet, ärlighet och professionalism i alla led. Tydliga och ärliga offerter och avtal, ärligt och professionellt bemötande och vi tar vara på och utvecklas av all feedback vi får.
Det är viktigt att injustera ett ventilationssystem av flera anledningar.
Det är inte bara för att få OVK godkänd – även om det underlättar avsevärt.
Här listas några viktiga faktorer att beakta som var och en behandlas djupare längre ned på denna sida.
Vi rekommenderar den här cirka 3 minuter långa filmen från Energi- och Miljötekniska Föreningen (EMTF) för att veta mer om injustering.
Genom att injustera ventilationssystemet kan man se till att rätt mängd frisk luft tillförs inomhusmiljön och att förorenad luft avleds på ett korrekt sätt.
Detta bidrar till att upprätthålla en god inomhusluftkvalitet och undvika problem som allergier, dålig lukt, damm och andra luftburna partiklar.
För höga luftflöden alstrar buller helt i onödan.
En rätt injusterad ventilation hjälper till att optimera energianvändningen.
Genom att balansera luftflödena och justera trycknivåerna kan man undvika luftläckage och onödig energiförlust.
Detta resulterar i minskade energikostnader och en mer hållbar drift av ventilationssystemet.
Genom att ha en rätt justerad ventilation får människor som vistas i byggnaden en hälsosam och bekväm boende- eller arbetsmiljö.
Förbättrad luftkvalitet kan bidra till ökad produktivitet och välmående för de som vistas i byggnaden.
Få offertRätt injusterat ventilationssystemet bidrar till att undvika fuktproblem och mögelbildning.
Genom att se till att den utsugande luften (frånluften) alltid är lite större än den inkommande luften (tilluften) säkerställer man att fuktig luft avleds på ett korrekt sätt.
Detta minskar risken för fuktackumulering i byggnadsmaterial och därmed mögelpåväxt.
Genom att injustera ventilationssystemet och säkerställa att det fungerar korrekt kan man förlänga livslängden på utrustning och komponenter.
Att ha balans i systemet minskar påfrestningen på fläktar, spjäll och ventiler vilket minskar risken för tidigare slitage och förlust av funktion.
Byggnader måste uppfylla tekniska krav gällande hygien, hälsa, miljö, energihushållning och värmeisolering.
Några av kraven hittar man i Plan- och bygglagen (2010:900), PBL.
PBL stipulerar att ett ventilationssystem ska hållas i sådant skick att det alltid uppfyller sitt ändamål.
Att ”hållas i sådant skick att det alltid uppfyller sitt ändamål” innebär en strängare standard än bara underhåll.
Det innebär att ventilationssystemets funktion måste upprätthållas för att fungera tillfredsställande.
Det kräver en kontinuerlig övervakning, vilket innebär att systemet regelbundet ska underhållas, rengöras och injusteras.
I Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, kan man också hitta krav gällande ventilation.
Och även i andra regelverk som kan vara relevanta beroende på vilken verksamhet som bedrivs i byggnaden.
Det kan till exempel handla om Miljöbalk (1998:808) eller arbetsmiljöregler.
Få offertKostnaden för injustering av ventilation beror på olika faktorer, så som storlek på ventilationssystemet, typ av ventilationssystem och vilken typ av verksamhet som ventilationssystemet betjänar.
Om uppdraget gäller en nybyggd villa som ska injusteras kostar det strax under 5 000 kronor exklusive moms (6 250 kronor inklusive moms) och då ingår även OVK-besiktning.
Injustering av ett flerbostadshus blir dyrare eftersom det är ett mer komplext ventilationssystem som ska balanseras.
Kostnaden startar vid cirka 8 000 kronor exklusive moms (10 000 kronor inklusive moms) och ju fler lägenheter som ingår i uppdraget desto mer stiger kostnaden.
Man kan räkna med ungefär 800 kronor exklusive moms (1 000 kronor inklusive moms) per lägenhet.
För att få en exakt uppfattning om vad injusteringen kommer att kosta rekommenderar vi att du ber oss om en offert på injustering ventilation.
Vi svarar inom 48 timmar.
Få gratis offertInjustering av ventilationen är en process där man optimerar och balanser luftflödet i ett ventilationssystem.
Det innebär att man justerar fläktar, ventiler och spjäll för att säkerställa att rätt mängd luft kommer in i respektive ut ur varje rum.
Det är en professionell uppgift som oftast utförs av specialiserade tekniker med hjälp av mätinstrument som kan mäta luftflöde och tryck.
Ventilationen behöver injusteras för att säkerställa korrekt luftcirkulation och optimal luftkvalitet i en byggnad.
Genom injustering kan man balansera luftflödet mellan olika delar av ventilationssystemet för att undvika över- eller undertryck.
Rätt luftflöde och tryck kan också förbättra energieffektiviteten hos ventilationssystemet och minska energianvändningen.
När ett ventilationssystem är helt nybyggt injusteras ett ventilationssystem ofta efter proportionalitetsmetoden.
Väldigt förenklat går det ut på att ställa in alla don (ventiler) efter det sämst belägna donet, det så kallade indexdonet.
Om indexdonet mäts upp till ett flöde om 50 procent av erforderligt flöde så behöver alla andra don också ha ett flöde om 50 procent.
Det kanske är så att nästliggande don är uppe i ett flöde om 150 procent av erforderligt flöde, och när det stryps ner till 50 procent så har indexdonet hamnat på 80 procent.
Då får man öppna upp det nästliggande donet så att flödet går från 50 procent till låt säga 70 procent.
När man sedan mäter indexdonet igen så har det också hamnat på 70 procent.
Då är man på god väg och kan gå till don nummer 3.
När alla don är inställda på samma proportion, låt säga 80 procent av sitt erforderliga flöde, så återstår bara att gasa upp fläkten så att flödena når 100 procent.
Och voilà, injusteringen är nu utförd.
Det finns flera metoder för att mäta luftflöde i ett ventilationssystem.
Här är några vanliga metoder:
1. Pitot-rörsmetoden: Denna metod använder ett Pitot-rör för att mäta lufttrycket i ventilationssystemet. Genom att mäta trycket kan man bestämma luftflödets hastighet och riktning.
2. Vinghjulsanemometer: En anemometer med vinghjul är en enhet som mäter luftens hastighet med hjälp av en propeller. Genom att placera en anemometer i ventilationssystemet kan man få en uppskattning av luftflödet.
3. Varmtrådsanemometer: En anemometer med varmtråd mäter kylningen av varmtråden när luften strömmar över den. Detta ger en indikation på luftflödets hastighet.
Injustering av ventilationssystemet utförs vanligtvis av professionella ventilationstekniker eller specialiserade företag inom ventilation och luftbehandling.
Dessa tekniker har kunskap och erfarenhet för att korrekt justera flöden, balansera tryck och optimera ventilationssystemets prestanda.
De använder sig av specialiserade mätinstrument och tekniker för att säkerställa att injusteringen görs på rätt sätt.
1. Avisera boende och lokalinnehavare om att injustering ska ske. Använd gärna våra aviseringslappar som vi skickar till er i samband med bokningen.
2. Förbered att ge ventilationsteknikern tillträde till allmänna utrymmen, tvättstuga, fläktrum, fläktar på tak, fläktar på vind med mera.
3. Ta fram följande dokumentation till ventilationsteknikern:
– ventilationsritningar där projekterade luftflöden framgår,
– drift- och underhållsinstruktioner,
– protokoll från föregående ventilationskontroll.
Saknas dokumenten kan ni kontakta kommunens stadsbyggnadskontor och höra om de finns arkiverade hos dem.
Nej det är inget krav att en representant från er närvarar vid injusteringen.
Men som beställare är det ett utmärkt tillfälle att medverka och få en statusuppdatering av lägenheterna (om det är ett lägenhetshus).
Det är sällan man får en chans att besöka alla lägenheter på samma dag.
Aviseringslappar tas fram av OVK-center i samråd med er som beställare.
Utdelningen av aviseringslapparna till boende och lokalinnehavare kan skötas av antingen en beställarrepresentant eller av ventilationsteknikern, beroende på vad vi kommer överens om när injusteringen bokas.
Vi rekommenderar att boende och lokalinnehavare aviseras i 2 omgångar inför injusteringen.
Första omgången cirka 2-3 veckor innan samt andra omgången cirka 1 vecka innan.
På så sätt hinner de förbereda sig i god tid och de hinner förhoppningsvis inte glömma bort arbetet.
Om injustering ska göras är det desto viktigare att man får tillträde till alla lägenheter jämfört med OVK.
Detta på grund av att ventilationssystemen mellan lägenheterna ofta sitter ihop och påverkar varandra.
Justeras ventilationen hos Andersson påverkar det grannen Jönsson.
Läs mer om när det gäller OVK: Vad händer om man inte kommer in i alla lägenheter vid OVK?
Vid injusteringen kommer ventilationsteknikern till den adress som anges på aviseringslappen vid den angivna tiden.
Varje boende behöver identifiera sin lägenhet genom att ange lägenhetsnumret eller namn på dörren och sedan fästa en säkerhetsnyckelbricka på sin extranyckel.
Alla säkerhetsnyckelbrickor är registrerade hos polisen och hanteras med hjälp av en korsreferenslista, vilket säkerställer att inga namn- eller adressuppgifter finns på extranycklarna.
Nyckelbrickorna samlas sedan på en stor nyckelring som är fastkedjad i en väska.
När injusteringen är klar återlämnas extranycklarna i ett omärkt kuvert som läggs i respektive lägenhets brevlåda, eller enligt ett förutbestämt förfarande.
Detta garanterar att säkerheten för lägenheterna och fastigheten upprätthålls under hela processen.
Ingen är tvingad att lämna ut sin extranyckel när det är dags för injustering.
Det går precis lika bra att stanna hemma och släppa in ventilationsteknikern personligen.
Ventilationsteknikern behöver tillträde till samtliga allmänna utrymmen som ventileras av det ventilationssystem som ska injusteras.
Det är individuellt för varje byggnad, men kan vara något av följande utrymmen:
– trapphus
– källare
– vind
– förråd
– styrelserum
– tvättstuga
– pannrum
– fläktrum
Ventilationsteknikern avgör under injusteringen vilka utrymmen som han eller hon behöver tillträde till.