En energideklaration upprättas av en certifierad energiexpert.
För att kunna upprätta en deklarationen behöver energiexperten samla in data om byggnaden och utföra en energibesiktning.
Energideklarationer blev obligatoriska 2006 (Lagen om energideklaration för byggnader 2006:985) och syftet är att främja en effektiv energianvändning och en god inomhusmiljö i byggnader.
Enligt svensk lagstiftning är fastighetsägaren ansvarig för att det finns en giltig energideklaration för fastigheten och för att den uppdateras när det krävs.
En energideklaration är giltig i 10 år från utfärdandet.
Efter detta behöver en ny deklaration upprättas om fastigheten fortfarande är i bruk och har krav på sig att ha en giltig deklaration.
Privatägda villor och radhus behöver endast ha en giltig deklaration om fastigheten ska säljas eller hyras ut.
En energideklaration innefattar vanligtvis en teknisk besiktning av byggnaden, så kallad energibesiktning, samt en sammanställning av data relaterat till energiförbrukning och byggnadsanvändning.
Processen är indelad i följande steg:
1. Kontakt mellan fastighetsägare och energiexpert: Fastighetsägaren anlitar en certifierad energiexpert.
2. Insamling av data: Energiexperten samlar in data om byggnadens energiförbrukning och faktorer som kan påverka den, såsom byggnadens användning, värmesystem med mera.
3. Teknisk besiktning: Energiexperten gör en teknisk besiktning av byggnaden, som innefattar inspektion av byggtekniska detaljer samt ser över isolering, ventilationssystem och uppvärmningssystem.
4. Analys av data: Energiexperten analyserar insamlad data och sammanställer en rapport över byggnadens energiprestanda.
5. Utfärda energideklarationen: Energiexperten utfärdar sedan en energideklaration som beskriver byggnadens energiprestanda och ger förslag på förbättringsåtgärder.
6. Åtgärdsförslag: Om tillämpligt ger energiexperten förslag på hur energiförbrukningen kan minskas genom energieffektiva åtgärder.
Läs även vår artikel om hur en energideklaration går till.
När energiexperten har samlat in all data om byggnaden och utfört energibesiktningen upprättar han eller hon en energideklaration och registrerar den hos Boverket.
En kopia skickas till er som beställare.
I deklarationen anges vilken energiklass byggnaden har och om det finns några energieffektiviserande åtgärdsförslag.
Från beställning till att inskickad dokumentation till Boverket kan hinnas med på en dag om det är riktigt bråttom.
Nej, åtgärdsförslagen är 100 procent frivilliga och det finns inga krav på fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen att genomföra dem.
1. Förbered att ge energiexperten tillträde till en eller ett par lägenheter, undercentral/pannrum, tvättstuga, vindsutrymme, fläktrum, fläktar på tak, fläktar på vind med mera.
2. Ta fram följande dokumentation till energiexperten:
– uppgifter om byggnadens egenskaper så som yta, våningsplan, antal lägenheter med mera,
– energianvändning,
– ritningar,
– OVK-protokoll,
– radonprotokoll,
– tidigare energideklaration.
Energibesiktningen börjar oftast med en genomgång av data.
Därefter utförs teknisk besiktning av byggnaden och ni som beställare kan själv välja om ni vill närvara eller inte, bara ni ser till att energiexperten får tillträde till utrymmen som ska kontrolleras.
Energibesiktningen omfattar byggnadens tekniska installationer, så som ventilationssystem, värmesystem, kylsystem med mera samt klimatskal så som takkonstruktion, ytterväggar, fönster etcetera.
Var detta kan inspekteras bäst är olika för varje byggnad men generellt behöver tillträde ges till:
– en eller två lägenheter,
– undercentral,
– fläktrum,
– vind.
Lokaler i flerbostadshus behöver normalt inte ges tillträde till om inte annat meddelas från energiexperten.
Nej det är inget krav, men det är ett utmärkt tillfälle att få en genomgång av byggnaden tillsammans med en energiexpert.
Besöket består av två delar:
– ett inledande möte någonstans i byggnaden där ni lämnar över underlaget till energiexperten som ni även går igenom tillsammans,
– en kontroll av byggnaden, en så kallad energibesiktning, där energiexperten undersöker tekniska utrymmen, klimatskal och andra för energianvändningen väsentliga utrymmen.
Har ni inte möjlighet att närvara överhuvudtaget så är det helt ok att leverera underlaget digitalt till energiexperten och låna ut en fastighetsnyckel.
Tillse att energiexperten får tillträde till en eller ett per lägenheter vid energibesiktningen, företrädesvis er lägenhet, ni som är beställare i en bostadsrättsförening.
Ni som företräder ett fastighetsbolag eller privat fastighetsägare kan med fördel avisera några utvalda boende inför energibesiktningen, men det går oftast bra ändå på plats.
Energiexperten kommer bara besöka en eller ett par lägenheter under energibesiktningen och varje besök kommer att vara över inom några minuter.
Vi utför inga energieffektiviserande åtgärder själva men vi har ett brett kontaktnät inom fastighetsbranschen och vi hjälper er gärna att hitta en pålitlig samarbetspartner som kan planera och genomföra åtgärdsförslagen.
Ja absolut, vi sparar all dokumentation efter varje uppdrag och kan skicka er en kopia per e-post om originalet har gått förlorad.
Varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi er.
Genomgången av datan och energibesiktningen på plats tar cirka en till tre timmar beroende på hur stor och komplex byggnaden är.
Därefter analyseras datan på energiexpertens kontor innan energideklarationen upprättas och skickas till Boverket.