OVK betyder ”obligatorisk ventilationskontroll” och ska enligt Plan- och bygglagen utföras regelbundet för de flesta byggnader i Halmstad.
En ventilationskontroll är viktig eftersom den ökar förutsättningarna för en god luftkvalitet och hälsosam arbetsmiljö för de som bor, arbetar eller på annat sätt vistas i byggnaden.
Dålig luftkvalitet kan påverka hälsan negativt, särskilt för personer som lider av allergier, astma eller andra andningsbesvär.
Vid en OVK-besiktning i Halmstad kontrolleras att ventilationssystemet i en byggnad fungerar som det ska.
Besiktningen omfattar bland annat kontroll av ventilationens olika delar, inklusive till-och frånluftsdon, fläktar, ventilationskanaler och reglerutrustning.
OVK förhindrar mögel genom att begynnande fuktproblem och andra underhållsbehov upptäcks och kan åtgärdas i tid.
Är ventilationssystemet nytt ska en första ventilationskontroll utföras innan de boende flyttar in eller innan verksamheten startar i byggnaden.
Det brukar normalt krävas för att få ett slutintyg från kommunen när byggnaden är färdigbyggd.
Kontrollen ska sedan göras regelbundet för de flesta byggnader vart tredje eller sjätte år, och som går att utläsa i tabellen behöver även de flesta bostadsrättsföreningar utföra OVK-besiktning.
Typ av ventilationssystem och verksamhet styr hur ofta OVK ska ske.
Så kallad återkommande besiktning krävs däremot inte för en- och tvåbostadshus.
Mer om reglerna finns att läsa hos Boverket.
I tabellen ser du vilka intervall som gäller för de byggnader som omfattas av OVK beroende på ventilationssystem.
Vi vill göra det så smidigt som möjligt för bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag i Halmstad att få ventilationskontrollen utförd och godkänd.
OVK-center startade 2016 för att hjälpa bostadsrättsföreningar och fastighetsbolag att tryggt, säkert och smidigt boka erfarna och professionella besiktningsmän för OVK-besiktningar, energideklarationer och underhållsplaner.
Vi har lång erfarenhet inom olika delar av byggbranschen. Vår drivkraft är att vara maximalt behjälpliga från första kontakten tills dess att besiktningsprotokollet är levererat och eventuella frågor utredda.
Vi står för tydlighet, ärlighet och professionalism i alla led. Tydliga och ärliga offerter och avtal, ärligt och professionellt bemötande och vi tar vara på och utvecklas av all feedback vi får.
Här har vi listat de vanligaste anmärkningarna som upptäcks vid ventilationskontroller, så kallade OVK-anmärkningar.
Om anmärkningar finns behöver de åtgärdas, därefter görs en ombesiktning OVK för att kunna få en godkänd ventilationskontroll.
En ombesiktning kan även krävas om man inte kommer in i tillräckligt många lägenheter vid OVK.
Rätt ventilation är viktigt för att få bort oönskade ämnen från byggnadsmaterial och fuktig luft samt koldioxid från utandningsluften.
Ventilationen påverkar hur vi mår och vår förmåga att arbeta.
Otillräcklig ventilation kan göra att fukt och stekos stannar kvar och att det bildas kondens på fönster och speglar.
Dessutom kan de personer som vistas i Halmstadbostaden och lokalerna bli trötta och få ont i huvudet.
Vid en OVK-besiktning kommer en funktionskontrollant till byggnaden och kontrollerar att ventilationen fungerar som den ska, att luftflödena är tillräckliga och att de går åt rätt håll.
Det är det huvudsakliga syftet med OVK.
Besiktningen kan även bidra till att minska energiförbrukningen i Halmstad och därmed spara pengar genom att upptäcka eventuella läckage i ventilationssystemet och säkerställa att ventilationsflödet är optimerat.
Plan- och bygglagen (2010:900, 8 kap. 25 §) kräver att fastighetsägare utför en ventilationskontroll för att säkerställa att ventilationen fungerar som den ska.
Detta gäller även i Halmstad.
Även enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2020:1) ska ventilationssystem i arbetslokaler kontrolleras och underhållas regelbundet.
Det är fastighetsägarens ansvar att se till att en OVK-besiktning genomförs i enlighet med gällande föreskrifter.
Ventilationskontroller behöver således utföras regelbundet för att fastighetsägare i Halmstad ska uppfylla sina skyldigheter enligt lag.
Att regelbundet utföra ventilationskontroller är ett ansvarsfullt sätt för fastighetsägare att ta hand om sin fastighet och de människorna som vistas där.
En OVK-besiktning kan man inte göra själv utan det får endast utföras av en certifierad OVK-besiktningsman, även kallad certifierad funktionskontrollant, som är certifierad enligt BFS 2011:16 OVK med ändringar.
Certifieringen utfärdas av ett ackrediterat certifieringsorgan och funktionskontrollanter finns i två behörighetsnivåer, N och K.
Vilken behörighet som krävs beror på vilken slags byggnad som ska kontrolleras och vilken typ av ventilationssystem som byggnaden har.
Vi på OVK-center hjälper dig att få tag på en pålitlig funktionskontrollant med rikstäckande certifikat och rätt behörighet för din byggnad.
Av protokollet efter ventilationskontrollen framgår följande:
Att utföra ventilationskontroller är en självklarhet för de flesta fastigheter i Halmstad, men det finns faktiskt några nackdelar med detta arbete.
Först och främst kan det vara tidskrävande och kostsamt att anlita en certifierad funktionskontrollant för att genomföra ventilationskontrollen.
Dessutom kan det bli krångligt om fastigheten inte är i ordentligt skick eller om det finns brister i ventilationssystemet som kräver OVK-åtgärder.
En annan nackdel är att besiktningen kan skapa oro och stress för fastighetsägaren eller de boende.
Det kan nämligen visa sig att ventilationssystemet inte fungerar som det ska och att det krävs en omfattande renovering eller utbyte av systemet.
Detta kan leda till höga kostnader och störningar i fastighetens drift.
Det är tyvärr också vanligt att boende låtit utföra renoveringar som påverkat ventilationen negativt, och som visar sig vara mycket kostsamt att återställa.
Slutligen kan det vara svårt att hitta en erfaren och pålitlig funktionskontrollant som kan utföra ventilationskontrollen på ett korrekt sätt.
Det finns många olika företag som erbjuder OVK-besiktningstjänster i Halmstad, men det är viktigt att välja en seriös och certifierad besiktningsman för att vara säker på att kontrollen utförs på ett korrekt sätt och att resultatet är tillförlitligt.
Trots dessa nackdelar är det viktigt att genomföra OVK-besiktning eftersom det är en viktig säkerhetsåtgärd som säkerställer att ventilationssystemet fungerar som det ska och att luftkvaliteten i fastigheten är bra.
Dessutom är det ett krav enligt lag att alla ventilationssystem i fastigheter ska besiktigas regelbundet för att säkerställa att de uppfyller myndigheternas krav på inomhusmiljön.
Det är Halmstads kommuns byggnadsnämnd som ansvarar för tillsynen av de obligatoriska ventilationskontrollerna.
Om bestämmelserna inte följs kan nämnden meddela fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen ett åtgärdsföreläggande för att utföra OVK.
Om en obligatorisk ventilationskontroll inte är godkänt eller om det inte har utförts, genomför byggnadsnämnden tillsyn och kontaktar fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen för att begära in ett godkänt protokoll.
Om fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen inte följer detta inom utsatt tid riskerar de att bli förelagda med vite.
Byggnadsnämnden har också makten att förbjuda användandet av hela eller delar av en byggnad om det finns säkerhetsbrister som kan äventyra de som vistas i byggnaden och äger eller har nyttjanderätten till byggnaden.
Få offertByggnader måste uppfylla tekniska krav gällande hygien, hälsa, miljö, energihushållning och värmeisolering.
Dessa krav som även gäller i Halmstad hittar man i Plan- och bygglagen, PBL, och Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR.
BBR är tillämpningsföreskrifter och gäller vid nybyggnation eller förändring av befintliga byggnader.
Boverket har också föreskrifter och allmänna råd om obligatoriska ventilationskontroller och certifiering av funktionskontrollanter.
Förutom OVK-reglerna finns det andra regelverk som kan vara relevanta beroende på vilken verksamhet som bedrivs i byggnaden.
Det kan till exempel handla om miljöbalken eller arbetsmiljöregler.
Om du är osäker på vilka regler som gäller för din byggnad rekommenderar vi Boverkets sammanställning av regler om ventilation och inomhusmiljö.
Kostnaden för OVK-besiktning i Halmstad varierar beroende på fastighetstyp och ventilationssystem.
En enkel ventilationskontroll för ett mindre bostadshus med ett enklare ventilationssystem kostar cirka 5 000 kronor exklusive moms (6 250 kronor inklusive moms).
En ventilationskontroll för ett flerfamiljshus blir dyrare eftersom det är ett mer komplext system som behöver kontrolleras.
Kostnaden är cirka 8 000 kronor exklusive moms (10 000 kronor inklusive moms) och ju fler lägenheter som ingår i uppdraget desto mer stiger kostnaden.
Man kan räkna med ungefär 400 kronor exklusive moms (500 kronor inklusive moms) per lägenhet.
För att få en exakt uppfattning om vad ventilationskontrollen kommer att kosta rekommenderar vi att du ber oss om en offert på OVK-besiktning i Halmstad.
Vi svarar inom 48 timmar.
Få gratis offertOVK står för ”obligatorisk ventilationskontroll” men kallas ofta för OVK-besiktning.
Intervallet för de obligatoriska ventilationskontrollerna varierar beroende på typ av ventilationssystem och verksamhet i byggnaden.
Kontrollerna utförs antingen vart tredje eller vart sjätte år.
Läs mer om när OVK krävs.
Vid en OVK-besiktning kontrolleras att ventilationssystemet i en byggnad fungerar som det var tänkt när det togs i bruk, att luftflödena är tillräckliga, att luftflödena går åt rätt håll och att ventilationssystemet inte innehåller eller sprider föroreningar.
Läs mer: Vad kontrolleras vid OVK?
Efter den obligatoriska ventilationskontrollen upprättar besiktningsmannen ett protokoll och ett intyg som han eller hon skickar till kommunen.
En kopia skickas även till den som har beställt kontrollen.
Enligt lagen är det byggnadens ägare som är ansvarig för att fel och brister som upptäcks vid ventilationskontrollen åtgärdas omgående.
Men det behöver inte betyda att det är byggnadens ägare som måste bekosta åtgärden.
Till exempel, om en boende i en bostadsrättsförening har täppt igen ventilationshålet i köket, kan föreningen anmoda den boende att bekosta återställandet av ventilationen.
Men om felet beror på en trasig takfläkt som tillhör bostadsrättföreningen är det upp till föreningen att bekosta de nödvändiga åtgärderna.
1. Avisera boende och lokalinnehavare om att besiktning ska ske. Använd gärna våra aviseringslappar som vi skickar till er i samband med bokningen.
2. Förbered att ge besiktningsmannen tillträde till allmänna utrymmen, tvättstuga, fläktrum, fläktar på tak, fläktar på vind med mera.
3. Ta fram följande dokumentation till besiktningsmannen:
– ventilationsritningar,
– drift- och underhållsinstruktioner,
– protokoll från föregående ventilationskontroll.
Saknas dokumenten kan ni kontakta kommunens stadsbyggnadskontor och höra om de finns arkiverade hos dem.
Nej det är inget krav att en representant från er närvarar.
Men som beställare är det ett utmärkt tillfälle att medverka under besiktningen och få en statusuppdatering av lägenheterna.
Det är sällan man får en chans att besöka alla lägenheter på samma dag.
Aviseringslappar tas fram av OVK-center i samråd med er som beställare.
Utdelningen av aviseringslapparna till boende och lokalinnehavare kan skötas av antingen en beställarrepresentant eller av besiktningsmannen, beroende på vad vi kommer överens om när ventilationskontrollen bokas.
Vi rekommenderar att boende och lokalinnehavare aviseras i 2 omgångar inför OVK-besiktningen.
Första omgången cirka 2-3 veckor innan samt andra omgången cirka 1 vecka innan.
På så sätt hinner de förbereda sig i god tid och de hinner förhoppningsvis inte glömma bort kontrollen.
Om OVK-besiktningsmannen bedömer att bortfallet är för stort kommer det behöva göras en kompletterande ventilationskontroll i de kvarstående lägenheterna vid ett senare tillfälle.
Läs mer om det i vår artikel: Vad händer om man inte kommer in i alla lägenheter vid OVK?
Vid OVK-besiktningen kommer besiktningsmannen eller en medhjälpare till den adress som anges på aviseringslappen vid den angivna tiden.
Varje boende behöver identifiera sin lägenhet genom att ange lägenhetsnumret eller namn på dörren och sedan fästa en säkerhetsnyckelbricka på sin extranyckel.
Alla säkerhetsnyckelbrickor är registrerade hos polisen och hanteras med hjälp av en korsreferenslista, vilket säkerställer att inga namn- eller adressuppgifter finns på extranycklarna.
Nyckelbrickorna samlas sedan på en stor nyckelring som är fastkedjad i en väska.
När besiktningen är klar återlämnas extranycklarna i ett omärkt kuvert som läggs i respektive lägenhets brevlåda, eller enligt ett förutbestämt förfarande.
Detta garanterar att säkerheten för lägenheterna och fastigheten upprätthålls under hela processen.
Ingen är tvingad att lämna ut sin extranyckel när det är dags för OVK-besiktning.
Det går precis lika bra att stanna hemma och släppa in besiktningsmannen personligen.
OVK-besiktningsmannen behöver tillträde till samtliga allmänna utrymmen som ventileras av det ventilationssystem som ska besiktigas.
Det är individuellt för varje byggnad, men kan vara något av följande utrymmen:
– trapphus
– källare
– förråd
– styrelserum
– tvättstuga
– pannrum
– fläktrum
Besiktningsmannen avgör under besiktningen vilka utrymmen som han eller hon behöver tillträde till.
Ja, vi kan hjälpa till att åtgärda anmärkningar som eventuellt upptäcks under OVK-besiktningen.
De flesta anmärkningar kan vi planera och genomföra själva så som ventilationsrengöring, injustering ventilation, byte eller installation av don och ventiler med mera.
Om det upptäcks andra typer av anmärkningar som vi inte kan genomföra själva kan vi bistå med råd och rekommendationer om andra företag att kontakta för vidare hjälp.
Vi har ett brett kontaktnät inom fastighetsbranschen och vi hjälper er gärna att hitta en pålitlig samarbetspartner.
Ja absolut, vi sparar alla protokoll efter varje uppdrag och kan skicka er en kopia per e-post om originalet har gått förlorad.
Varmt välkommen att kontakta oss så hjälper vi er.
Aviseringslappen som ni får i samband med bokningen innehåller all nödvändig information för de boende.
Vanligtvis innehåller den följande information:
– Det allra viktigaste är att du ger besiktningsmannen tillträde till din lägenhet personligen eller via extranyckel.
– Ta bort föremål som blockerar ventiler i tak och vägg för att underlätta åtkomst och minimera risken för skador.
– Vi träffar gärna fyrbenta vänner men om du har större djur hemma, vänligen tillse att någon från hushållet kan närvara under besiktningen.
– Rensa din extranyckel från nyckelringar och andra nycklar om du ska lämna in den vid en nyckelinsamling.
– Var i tid till nyckelinsamlingen. För att arbetet ska hinnas med under dagen är det viktigt att besiktningen börjar på utsatt tid. Extranycklar kan endast i sällsynta fall lämnas in efter nyckelinsamlingen.
I dessa artiklar går att läsa mer om vad som ingår i OVK och vad OVK innebär.
Ja alla lägenheter ska aviseras och ambitionen är att kontrollera samtliga, men ett visst bortfall kan oftast accepteras utan att det hindrar ventilationskontrollen från att godkännas.
Alla lägenheter ska aviseras inför kontrollen och ambitionen är att få tillträde till alla.
Det är dock vanligt att tillträde inte ges till cirka 10 procent av lägenheterna.
Bortfallet kan accepteras förutsatt att besiktningsmannen genom andra mätningar kan skaffa sig en helhetsbild av ventilationssystemet, och det är upp till besiktningsmannen att bedöma vid varje uppdrag.
OVK-besiktningsmannen behöver få tillträde till samtliga rum inklusive klädkammare.
Luftflödet kommer att kontrolleras i alla ventiler och don som är åtkomliga och även spiskåpan.
Eventuella fläktar eller ventilationsaggregat i lägenheter kommer också att kontrolleras.
Besiktningsmannen kontrollerar även eventuella friskluftsventiler i fönster och väggar.
I flerbostadshus startar OVK-besiktningsmannen oftast högst upp och arbetar sig nedåt, trapphus för trapphus.
Nej det går tyvärr inte att säga en exakt tid för varje lägenhet.
Det tar generellt cirka 15 minuter per lägenhet men det kan också ta några enstaka minuter om arbetet flyter på bra.
För att undvika eventuella väntetider går det inte att planera in exakt tid per lägenhet.
Generellt tar OVK-besiktningen cirka 15 minuter per lägenhet.
Vid besiktning av större lägenheter och mer komplexa ventilationssystem kan besiktningen ta längre tid.
Å andra sidan kan mindre lägenheter genomgå besiktningen snabbare.
Vid upptäckt av fel och brister som behöver dokumenteras kan besiktningen också ta längre tid.
Ja vid särskilt ömmande behov går det oftast att boka exakt tid i enskilda lägenheter.
Till exempel om besiktningen behöver tajma med hemtjänst som är på plats vissa tider, om det finns läkarbesök eller särskilda arbetstider att anpassa sig till.
Fråga vid bokningen om det är möjligt att besiktningen startar i den berörda lägenheten.
Det blir smidigast för alla inblandade.